Geotèrmia

Què és la geotèrmia?

L’energia geotèrmia es una font d’energia renovable i es troba emmagatzemada sota la superfície terrestre en forma de calor. L’intercanvi energètic amb el subsòl es converteix en un recurs permanent i estable, amb una conseqüent eficiència energètica traduïda en un reducció de consum.

La temperatura de la terra augmenta a mesura que es va profunditzant en les capes terrestres. Segons les zones geogràfiques, la temperatura es diferent i determina el possible aprofitament. Tenint així diferents tipus d’energia geotèrmica:

  • Alta temperatura: Es fan sevir aquests punts geològics per produir electricitat. Temperatures entre 150 i 400ºC.
  • Temperatures mitges: Es poden utilitzar per instal·lar petites centrals elèctriques temperatures entre 70 – 150 ºC.
  • Temperatures baixes i molt baixes: entre (11 i 60ºC), Aquesta energia es la que trobem a la majoria de punts geològics de Catalunya, i s’utilitza, a través de bombes de calor, aquesta energia tèrmica per produir calefacció, aigua calenta sanitària, refrigeració etc. Per tant, pot tenir un ús en l’àmbit domèstic com a l’àmbit industrial (habitatges, escoles, hospitals, hotels, fàbriques, hivernacles, instal·lacions esportives, centres comercials i altres.).

Com funciona la geotèrmia?

Les bombes de calor de geotèrmia són capaces d’extreure la calor geotèrmica de temperatures baixes i molt baixes.

Per tal d’extreure l’energia emmagatzemada al terreny, cal fer unes perforacions, aquestes depenen de les condicions geotèrmiques, de la superfície de terreny disponible per la distribució de les sondes i de l’espai a climatitzar.

Les sondes geotèrmiques, són tubs de polietilè d’alta densitat i de diàmetres, d’entre 32-40 mm on circula aigua amb anticongelant, per evitar congelacions si la temperatura del subsòl baixés de 0 ºC. Aquesta fórmula es totalment inofensiva pel Medi ambient, a més cap fluid entra en contacte amb ell.

El líquid circula continuament pel circuit tancat: descendeix, s’escalfa (o refreda, si es estiu) i puja de nou, accionat per una petita bomba. En aquest punt, l’aigua cedeix el seu calor (o fred) al refrigerant i a continuació aquest ho cedeix al mitjà usat per la calefacció (aire o aigua) a partir dels procesos de compresió i condensació del cicle de Carnot. Seguidament, el fluid torna a baixar als pous per obtenir més calor, o cedir-la si es estiu, tancant així el cercle que es repetirà continuament.

Quins tipus de geotèrmia hi ha?

VERTICALS: Inserció de les sondes verticalment, aquesta distribució permet la producció de calor i fred. El sistema no té manteniment, pot realitzar-se a qualsevol espai de terreny o habitatge, una vegada instal·lat no ocupa lloc. Es el sistema per excel·lència al combinar economia, espai i manteniment nul. Les profunditats habituals van de 100 a 150 m.

SUPERFÍCIE: Té una instal·lació senzilla i el seu cost es reduït. S’ha de comptar amb una superfície de 1,5 a 2 vegades superior a la superfície total de l’habitatge que es vol climatitzar. La profunditat sol ser entre 2- 3 m de profunditat.

SISTEMA OBERT: S’extreu l’aigua d’un pou mitjançant una bomba. Posteriorment, l’aigua es torna a l’aqüífer. Cal que l’aigua de l’aqüífer sigui abundant per garantir un cabal suficient. Solució econòmica, però que requereix de legalització d’utilització d’aigües subterrànies.

Avantatges de la geotèrmia.

No dependència dels combustibles fòssils:

Els combustibles fòssils cada vegada són més escasos degut a la sobreexplotació i alta demanda de països emergents, provocant un creixement dels preus. Per tant, els sistemes de calefacció tradicionals estan esdevenint cada vegada més una solució més cara. Davant d’aquest panorama, l’energia geotèrmia s’està presentant com una de les millor alternatives.

Baix cost de funcionament:

L’energia geotèrmica es produeix amb una bomba de calor, aquestes màquines tenen un COP (coeficient de rendiment) de 4, es a dir, que per cada unitat d’energia que paguem en produïm 3 de gratuïtes.

 

SISTEMA
ESTALVI
CALDERA DE GAS LIQÜAT 78%
CALDERA DE GASOIL 74%
GAS NATURAL 54%
BIOMASSA 51%
Sense manteniment, alta durabilitat i ecològiques.
Degut a la combustió dels sistemes tradicionals fa que hi hagi un manteniment elevat en contraposició a les bombes de calor que només requereixen d’un manteniment periòdic.
decoration

pressupost

Per sol·licitar un pressupost a la seva mida, si us plau, empleni el següent formulari:

Dades Contacte:

Dades Projecte:

 Nova Remodelació
 Casa aïllada Casa adossada pis
 Calefacció Calefacció refrigeració
 Piscina Aigua calenta sanitària
 Molta Normal Poca
 Bona Regular Dolenta No hi ha
 230V 400V
* He llegit y accepto la Política de Privacitat.
* Accepto rebre informació sobre les activitats, serveis y productes de PORTET INSTALCIONS VILADRAU SL (en endavant PORTET INSTAL·LACIONS).

PORTET INSTAL·LACIONS t’informa que les dades de caràcter personal que ens proporciones omplint el present formulari seran tractades por PORTET INSTAL·LACIONS com a responsable d’aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem es per enviar-te les nostres publicacions, promocions de productes i/o serveis i recursos exclusius. La legitimació es realitza a través del consentiment de l’interessat. T’informem que les dades que ens facilitis les guardarà PORTET INSTAL·LACIONS. El fet de que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen en el formulari com obligatòries podrà tenir com a conseqüència que no podem atendre la seva sol·licitud. Les dades no es cediran a tercers, a menys que així ho exigeixi una llei o sigui necessari per complir amb la finalitat del tractament. Podrà exercir els seus drets d’accés, rectificació, limitació, portabilitat, supressió i cancel·lació de les dades a montse@portet.cat així com el dret a presentar una reclamació front una autoritat de control. Pot consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en la nostra Política de Privacitat.